Email:osttour@osttour.sk Telefon:+421 415 626 320 Mobil:+421 903 822 122
Email: osttour@osttour.sk
Telefon: +421 415 626 320
Mobil: +421 903 822 122

Azerbajdžan - nepoznané kráľovstvo Strednej Ázie

Destinácia: Azerbajdžan
Kód zájazdu: 1262531
Cena od: N/A
Príplatky od: N/A
Poznávacie zájazdy

Výber termínu

Je nám ľúto, ale tento zájazd bol už vypredaný a neobsahuje žiadne termíny. Vyberte si prosím iný zájazd.

Popis zájazdu

Azerbajdžan je naozaj akýmsi klenotom Strednej Ázie a Kaukazu. Spoznajte za 8 dní s nami túto zaujímavú krajinu, ktorú prezývajú aj krajinou ohňa a vetra. Azerbajdžan je jedinou islamskou krajinou spomedzi Kaukazských republík a to mu pridáva čaro a orientálny šmrnc. Táto ropná a plynová veľmoc má ako výkladnú skriňu hlavné mesto Baku, kde nájdete architektonické skvosty ako centrum Heydara Aliyeva z dielne Zaha Hadid, či slávne Flame towers. Ale zároveň starobylé pamiatky, ako Veža panien, ktorá je v Baku ešte z čias uctievačov ohňa – Zoroastrijcov. Bahenné vulkány, večne horiaca hora, Kaspické more, ktoré nie je more, rozmanitosť flóry iba na malom území, kde nájdete púšť, step či les v priebehu 3 hodín autom, čajovníkové a citrusové plantáže na juhu a UNESCO mesto Šeki to všetko stále nájdete v krajine, ktorá je veľká ako Rakúsko. Samozrejme, nesmie chýbať skvelé jedlo a toho bude všade dostatok, keďže sa jedná o známu východnú pohostinnosť. Objavte Azerbajdžan nepoznané kráľovstvo Strednej Ázie s nami!

Vstup do Azerbajdžanu je podmienený platným očkovaním proti COVID 19 nie staršie ako 12 mesiacov alebo potvrdením o prekonaní ( s QR kódom) nie starším ako 6 mesiacov. Vstup iba s PCR testom nie je možný.


Program
1. deň

skorý raný prílet do destinácie
transfer do hotela, oddych v hoteli
10:00 sa vyberieme na tradičné Bakinské raňajky – na praženicu s paradajkami. V tejto slnkom zaliatej krajine majú paradajky bohatú chuť a  v kombinácii s vajíčkami, miestnym chlebom „tandyr“, ktorý sa pečie na stene kamennej pece, horským medom  a domácim maslom sú raňajky pôžitkom. Nesmie chýbať čierny čaj s tymianom a citrónom. Mimochodom, Azerbajdžan má vlastné čajové plantáže.
Pešia exkurzia po Baku – zoznámime sa s históriou  a objektami mesta: „Námestie fontán“, námestie pri pamätníku Nizami Gjanževi, prejdeme sa po bulvári na nábreží, kde sa nachádza: Medzinárodné centrum mugama, Múzeum kobercov, Malé Benátky, Bakinský jachtový klub, potom nasadneme na zubačku a vyvezieme sa k Náhornému parku odkiaľ je nádherný výhľad na Bakinský záliv, navštívime „Alej Martýrov“.
Neskorší obed a koniec exkurzie
Voľný čas
Noc v Baku

2. deň
Raňajky v hoteli
Navštívime Gobustan a 3D múzeum, ktoré sa nachádza 60 km od Baku. Sú tam aj Petroglify (nástenné prehistorické maľby). Tieto umelecké diela odzrkadľujú kultúru, pohľad na svet, obyčaje a tradície starých Azerbajdžancov. Toto miesto je aj súčasťou dedičstva UNESCO.
Vedeli ste, že Azerbajdžan je držiteľom prvého miesta v počte aktívnych vulkánov? Avšak nie tých, ktoré chrlia lávu, ale tých s bahnom. Bahenných vulkánov je na celom svete 800 a iba na území Azerbajdžanu sa nachádza 350. A niektoré z nich sú veľké a aj pomerne nebezpečné. Občas nastanú menšie úniky plynu, ktoré sa pri kontakte so vzduchom zapália a plamene môžu siahať až do výšky 1000 metrov. Tieto vulkány sa väčšinou nachádzajú nad ložiskami ropy.
Po ceste do mesta, navštívime mešitu Bibi-Ejbat, ktorá sa nachádza na brehu Bakinského zálivu, kde sú pochovaní rôzni významní ľudia, ako aj potomok Mohameda.
Obed v rybnej reštaurácii na brehu Kaspického mora
Večer sa vyberieme na horiacu horu – Janardag
V čase pohanstva boli Azerbajdžanci uctievačmi ohňa. Ľudia si pri náhodnom objavení ohňa mysleli, že k nim takto hovorí Boh a začali ho uctievať. Postavili mu oltáre a chrámy. Veľmi populárnym miestom je „večný oheň“, ktorý sa volá Janardag. V podstate je to kopec, kde už oddávna horí oheň. Metrové plamene oblizujú zem približne do vzdialenosti 10 metrov.

3. deň
Raňajky v hoteli
Exkurzia do mesta Lankaran, ktorá je rodiskom Azerbajdžanského čaju. Naše kroky povedú na čajovú plantáž, kde sa dozvieme viac o výrobe miestneho čaju a nejaký aj ochutnáme. V týchto končinách sa nachádzajú aj plantáže citrusov. A že je to mesto čaju vám už napovie aj obrovský samovar, ktorý stojí pred vstupom do mesta. Čaj budeme degustovať, vyskúšate si zaujímavý workshop a celé to zakončíme obedom so špecialitami z regiónu.
Počas obeda budeme mať workshop na výrobu tradičných azerbajdžanských jedál
: kutaby, dušbere, uč badžy (tiež prezývané ako tri sestry – paradajka, paprika a baklažán plnené mletým mäsom z jahňaciny). Azerbajdžanská kuchyňa si už dávno získala popularitu medzi turistami, ktorí navštevujú túto krajinu. Dolma, bozbaš, bozartma, čichyrtma, pide, šašlík, obrovské množstvo druhov pilafu, morské plody, ovocie, bobuľovité plody, orechy, zelenina od výmyslu sveta, bylinky, koreniny, jedinečné sladkosti a nápoje potešia vaše chuťové bunky.
Návrat do Baku
Noc v Baku
Voľný čas

4. deň
Raňajky v hoteli
Check out
Po raňajkách sa vyberieme po trase Baku-Šamachy- Izmajly-Lahič
Po ceste sa zastavíme aj v dedinke Maraza a navštívime mešitu a mauzóleum Diri-Baba. V Šamachy navštívime známu historickú piatkovú mešitu, mauzóleum Eddi Gumbez – hrobka Širvánšáhov.
Potom budeme pokračovať do stredovekej dedinky Lahič, ktorú vybudovali v 5. storočí v údolí rieky Girdimančaj (Horný Kaukaz), do ktorej sa dá dostať iba po veľmi úzkom priesmyku. V dedinke sa zachovala stredoveká kanalizácia, sauny a mešita. V špeciálnych dielňach miestnych majstrov a obchodíkoch so suvenírmi si môžete kúpiť rôzne výrobky, ktoré vyrábajú vlastnými rukami, napr. koberce, riady, náramky, náušnice a pod.
Neskorý obed
Presun do mesta Gabala
Ubytovanie v hoteli
Voľný čas
Noc v Gabale

5. deň
Raňajky v hoteli
check out
Gabala je malé mesto na severozápade krajiny v blízkosti hraníc Dagestanu a Gruzínska. Má nádhernú prírodu a považuje sa za také malé Švajčiarsko Azerbajdžanu. Gabala patrí k najstarším mestám v krajine a vo svojich rukopisoch ju spomínajú už aj Rimania v 1. storočí, mesto má približne 2000 rokov. Pri návšteve uvidíte slávnych 7 jazier a mnoho iného.
Aj keď je Azerbajdžan moslimskou krajinou, tak produkuje aj alkohol. A napr. dorábajú aj vlastné víno a na takú exkurziu spolu pôjdeme do miestneho známeho vinárstva. Exkurzia po vinárstve a vinohradoch a degustácia miestneho vína.
Cesta do Šeki
Ubytovanie v hoteli
Noc v Šeki

6. deň
Raňajky v hoteli
Check out
Exkurzia po Šeki – krásne historické mesto, ktorého typické červené strechy sa vynímajú na pozadí zelených kopcov. Šeki sa hrdí svojimi tradíciami ako výroba hodvábu, či architektúra – Palác Šekinských chánov, ktorý bol postavený bez jediného klinca, Džuma mešita, karavan saraj a iné. Mesto prezývajú mesto múzeum a je aj na zozname UNESCO vďaka palácu Šekinských chánov.
Zájdeme do miestnej výrobne pachlavy, lebo šekinská pachlava je nenapodobiteľná a hlavne sa robí z ryžovej múky.
Návšteva fabriky na výrobu hodvábu, kde vám vysvetlia všetko o výrobe a predvedú nádherné Šekinské šatky.
Obed – Šekinské Piti
návrat do Baku
Ubytovanie v hoteli
Noc v Baku

7. deň
Raňajky v hoteli
10:00 Pešia exkurzia po starom meste „Ičeri Šecher“, opevnenie mesta, hlavná brána.
„ Goša gala gapisy“, palác Širvanšachov, vežovitý chrám „Gyz Galasy“/Dievčenská veža (Veža panien), stredoveké kúpele, Karavansarai – remeselné dielne, obchody s kobercami a antikvariáty.
Obed
Návšteva Kultúrneho centra Heydar Alyiev – k
omplex, v ktorom sa nachádza kongresové centrum, múzeum, priestory na výstavy a administratívna časť. Centrum je pomenované po treťom prezidentovi Azerbajdžanu. Projekt centra vypracovala architektka Zaha Hadid v r. 2007.
Návšteva miestneho bazáru
Večera v tradičnej národnej reštaurácii
Azerbajdžanská kuchyňa sa už dávno teší obľube nie len u miestnych, ale aj turistov. Dolma, bozbaš, bozartma, piti, šašlik, dušbere, kutaby, obrovské množstvo druhov plovu, morské plody, ovocie, zelenina, koreniny, jedinečné sladkosti a nápoje. Iba vymenovanie týchto špecialít vyvoláva záujem a pri ochutnávke budete chcieť stále viac.
Noc v Baku

8. deň
Skoro ráno transfer na letisko a odlet domov

*zájazd sa uskutoční od 8 ľudí
** poradie dní sa môže meniť

Cena zahŕňa
ubytovanie s raňajkami v hotelich 4* a 3*
polpenzia-4x obed, 2x večera
služby sprievodcu v slovenčine/češtine
všetky vstupy podľa programu
všetky workshopy a degustácie podľa programu
transfery počas exkurzií a v destinácii

Cena nezahŕňa
spiatočná letenka od 220€
cestovné poistenie štandard: 24€ osoba pobyt
alebo cestovné poistenie exclusive 100% storno: 36€ osoba pobyt
osobné výdavky