Email:osttour@osttour.sk Telefon:+421 415 626 320 Mobil:+421 903 822 122
Email: osttour@osttour.sk
Telefon: +421 415 626 320
Mobil: +421 903 822 122

Gurmánsky taliansky raj a svet Ferrari, Bologna, Parma a Modena

Destinácia: Taliansko, Emilia-Romagna
Kód zájazdu: 1312963
Cena od: 589 €
Príplatky od: 0 €
Poznávacie zájazdy

Výber termínu

13.09.2024 4 dni First Minute 589 € +0 € odlet: Viedeň letecká

Popis zájazdu

Popis a program zájazdu:
Poďte s nami ochutnať a zažiť zvučné talianske mestá – Bolognu, Parmu, Modenu, kde na vás čaká nielen gurmánsky raj, svet Ferrari, ale množstvo historických pamiatok a určite nám dáte za pravdu, že Taliansko je jednoducho krajina božského jedla a pohody.

Program :
1.deň :
odlet z Viedne do Bologne. Presun z letiska na hotel. Čaká na vás prehliadka Bologne, ktorá je preslávená nielen najstaršou univerzitou na svete, ale aj tým, že patrí medzi hlavné talianske kulinárske mestá. Mesto nazývajú aj „Červená Bologna“, pretože je prevažne postavená z červených tehál.
Patrí k najbohatším mestám v Taliansku a je tu nespočetné množstvo arkád. Až vyše 45 kilometrov ulíc je ukrytých pod arkádami. A viete o tom, že špagety bolognese v skutočnosti v Bologni neexistujú ? Srdcom mesta je Piazza Maggiore, hneď vedľa je Piazza del Nettuno s Neptunovou fontánou.
Zahliadnete Palazzo Comunale, ktorý je sídlom bolonskej mestskej rady. Uvidíte aj baziliku San Petronio, ktorá je zasvätená patrónovi mesta. So svojimi rozmermi je piatou najväčšou bazilikou na svete.
Pôvodne mala byť väčšia ako chrám sv. Petra v Ríme, ale nikdy nebola dokončená. Dominantu historického centra tvoria dve stredoveké šikmé veže – veža Asinelli (najväčšia veža mesta) a veža Garisenda, ktorá sa nakláňa až o 3,2 metra.
Jednou zo zaujímavostí je, že v minulosti bolo v Bologni funkčných vyše 60 km kanálov, ktoré slúžili na prepravu tovaru. Dnes sú ukryté pred zrakmi turistov, ale stále môžete nájsť miesta, kde ich uvidíte. Jedným z  takých miest je dom č.18 na ulici Via Piella, ktorá má okienko vo fasáde domu, cez ktoré môžete vidieť starý vodný kanál.
Bologna je univerzitným mestom. Môžete tu vidieť aj najstaršiu univerzitu na svete - Bolonskú univerzitu. Medzi jej slávnych absolventov patrí Dante Alighieri, Mikuláš Koperník, Umberto Eco,... Bologna je aj teraz mestom študentov. 
V meste nájdete množstvo úžasných trhov, určite zájdite aj na Mercato i Mezzo, ktorý je najstarším trhom v Bologni, nájdete tu rôzne produkty z regiónu. Individuálny program. Vo večerných hodinách odchod na hotel. Nocľah.

2. deň:
po raňajkách sa vyberiete do Parmy, ktorá je preslávená nielen šunkou a parmezánom, ale mnohými umeleckými a architektonickými skvostmi. Nebude chýbať ani prehliadka historického centra. Uchváti vás Duomo aj baptistérium a uvidíte aj Teatro Reggio – patrí k najkrajším a najväčším v krajine.
Pozriete si krásne námestie, kde nájdete nielen elegantné kaviarne, zachovalé pamiatky, ale aj dlaždené ulice s prepychovými výkladmi.
Kráľ talianskych syrov – parmigiano reggiano je v oblasti Parmy vyrábaný viac ako 700 rokov. Viete o tom, že každý kus syra sa vytvaruje do kruhu, viac než mesiac sa ponechá v soľnom náleve a potom syr zreje aspoň jeden rok a v mnohých prípadoch viac ako dva roky ? Viac informácií sa dozviete v Museo del Parmigiano Reggiano.
Okrem toho navštívite aj múzeum Museo del Prosciutto di Parma. Dozviete sa, že parmská šunka prechádza podobným prísnym výrobným postupom. Mäso pochádza z prasiat, ktoré sa narodili a vyrastali v jednom z jedenástich regiónov v severnom a strednom Taliansku.
Po 10-12 mesiacoch procesu sušenia, krájania a solenia je šunka pripravená k poslednému testu – prepichne sa ihlou z konskej kosti a expert posúdi, či je vôňa šunky správna a či je šunka hotová.


3.deň:
po raňajkách vás čaká Modena, mesto, ktoré preslávil operný spevák Luciano Pavarotti a Enzo Ferrari. Modena je tak ako Bologna a Parma dôležitým gastronomickým centrom.
Najznámejším produktom je aceto balsamico, ktoré považujú gurmáni za najlepší v Taliansku, ale práve tu sa vyrába aj vynikajúce prosciutto crudo a zampone ( plnené bravčové nožičky). Objavíte pulzujúce centrum plné stánkov, rušných pizzérií a impozantných pamiatok.
A nemôžeme zabudnúť ani na tortellini a perlivé červené Lambrusco, ktoré sa musí piť vychladené, hodí sa ku všetkému a patrí k ďalším špecialitám. Pozriete si historické centrum s úchvatnou katedrálou, ktorá patrí na zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO a je venovaná patrónovi mesta – sv. Geminianovi.
Neskôr na vás čaká návšteva Ferrari múzea, kde sa dozviete množstvo informácii o jednej z najúspešnejších výrobcov superšportiakov. Budete mať možnosť nahliadnúť priamo do bývalej dielne zakladateľa spoločnosti Enza Ferrariho.
V prípade záujmu navštívite aj unikátnu rezidenciu majstra Pavarottiho – Casa Pavarotti a zastavíte sa aj v múzeu balzamika, kde sa ponoríte do kúzla chutí a vôní tohto jedinečného produktu.
Komerčný balzamikový ocot sa predáva po celom svete, ale má veľmi málo spoločného s originálnym z Modeny. Práve tu sa dozviete ako sa vyrába ten pravý – originálny.

4.deň :
po raňajkách pokračovanie prehliadky Bologni, prípadne individuálny program alebo program so sprievodkyňou. Neskôr presun na letisko a odlet do Viedne.

Zmena programu vyhradená. Zájazd sa podrobuje letovému poriadku. Pokyny k zájazdu obdrží e-mailom každý objednávateľ zájazdu najmenej 7 dní pred odchodom na zájazd.

Cena zájazdu zahŕňa:
leteckú dopravu
letiskové a servisné poplatky
služby sprievodcu počas celého zájazdu
prehliadku podľa programu
3 x hotelové ubytovanie v min. 3* hoteli
3 x raňajky
1 x príručnú batožinu do 5 kg ( 35 x 20 x 20 cm)
poistenie insolventnosti CK

V cene nie je zahrnuté:
cestovné poistenie A2 EXCLUSIVE - 4,50 € / deň
príplatok za jednolôžkovú izbu 50 € / osoba / noc
príručná batožina do 10 kg ( 55 x 40 x 20 cm) + priority boarding - 40 € / spiatočný let
pobytová taxa v hoteli cca 3 € / osoba/ noc (platí sa priamo v hoteli)
garantované sedenie vedľa seba v lietadle - 20 € / osoba
miestna doprava - cca 50  € / osoba
Ferrari múzeum - 22 € / dospelá osoba
Parmigiano Reggiano múzeum- 5 € / dospelá osoba
múzeum parmskej šunky - 5 € / dospelá osoba
múzeum balzamika  - 10 € / dospelá osoba
Cestovná kancelária nezodpovedá za presné ceny vstupov, lístkov..., nakoľko sa ceny počas roka menia a CK ich nedokáže ovplyvniť.

Kurzový lístok

Bulharská leva  EUR 1,96 BGN
Koruna česká  EUR 25,16 CZK
Chorvátska kuna  EUR 7,54 HRK
Turecká lira  EUR 34,80 TRY
Americký dolar  EUR 1,07 USD

Zobraziť všetky »